Vin i Østrig
Vin i Østrig er et næsten ukendt område for danskere. “Var der ikke noget med kølermiddel i vinen?”
Ja i 1985 kom nogle vinbønder ethanglycol i hvidvin for at gøre dem sødere. Tilsætningen er desværre ikke helt ugiftig, et beslægtet stof glycerol er anderkendt tilsætning til likør. Man har andre landes vinbønder mistænkt for at have gjort det samme og forøvrigt vil der i al vin være muligt at finde spor af ethangycol dannet ved gæringsprocessen.
Men tak for skandalen. Østrig fik verdens skrappeste vinlov og vinkontrol. Der opstod helt nye vintyper og vin navne, men alligevel faldt prisen drastisk. Vinene er generelt svære at finde udenfor Østrig og dermed dyre, medens de i Østrig er til at få for yderst overkommelige priser.
Østrig før 1985 landet med de sødlige hvidvine. I dag dominere hvidvinene stadig med 64% heraf alene den lokale druer Grüne Veltliner med omkring halvdelen, men det er tørre oftest vinificeret ud fra kun en drueart med tydelige frugtsmag og i god til fremragende kvalitet. De søde laves i den dyre ende som eiswein høstet efter frostens komme eller sent høstede drue enkelt udvalgt og tilstand som rosiner præget af den ædle råddenskab (sauterne metoden)
Rødvinsdelen er voksende og indenfor de sidste 15 år tydelig blevet af mere fyldig og kraftig karakter.
Se også underpunktet om druerne